ЕКОНОМСКО ПРАВЕН КОНСАЛТИНГ

ПРОФЕСИОНАЛНОСТ, ЗНАЕЊЕ И ДОВЕРБА

Тел: 02 / 3245 - 970, 3245 - 971

e-mail: info@fvkonsalting.com.mk

 - ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Што се колачињата (cookies)?

Колачиња (cookies) претставуваат мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер/мобилен телефон од страна на веб страните кои ги посетувате. Целта на овие текстуални датотеки е ваша идентификација кога повторно посетувате некоја веб страна, на начин што овие текстуални датотеки ќе бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат:

• постојани колачиња (cookies) - остануваат на Вашиот компјутер/мобилен телефон и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба);

• привремени колачиња (cookies) се бришат штом го затворите интернет пребарувачот.

Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

Нашата веб страна користи колачиња (cookies) од следниве причини:

• За техничко функционирање на веб страницата;

• За да ги запомниме Вашите преференции во поглед на прикажувањето на страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;

• За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница;

• За собирање на збирни и анонимни статистички податоци.

Кога ја посетувате нашата веб страна, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата на АЗЛП сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Назив на колаче 

Потребно или непотребно за услугата

Вид на колаче

Кон нас или кон трета страна

Трајно или привремено (сесија)

Рок на чување

Цел

Видови на лични податоци

ASP.NET_SessionId

Потребно

Потребно

Кон нас

Привремено

Додека трае сесијата

Отворање на сесија

обично се користи за одржување на анонимна корисничка сесија од серверот

FVcookies-yes

Потребно

Зачувување на Вашите поставки околу политиката на приватност

Кон нас

Привремено

една година(опционално од сетинзите на самиот кориснички пребарувач)

Валидација за кога корисникот прв пат пристапува на сајтот, да се појави форма за согласност со политиките

не се чуваат никакви податоци за корисникот. Ова колаче се користи само за подобро корисничко искуство на сајтот

FVcookies-no

Потребно

Зачувување на Вашите поставки околу политиката на приватност

Кон нас

Привремено

еден ден(опционално од сетинзите на самиот кориснички пребарувач)

Валидација за кога корисникот прв пат пристапува на сајтот, да се појави форма за согласност со политиките

не се чуваат никакви податоци за корисникот. Ова колаче се користи само за подобро корисничко искуство на сајтот

Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страната, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето.

Можете да ги избришете или блокирате сите колачиња (cookies) но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно. Можете да ги избришете колачињата кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер, а можете и да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.